Onderhoud groendak of sedumdak

Een groendak is helaas niet onderhoudsvrij, maar gelukkig wel onderhoudsarm! Het onderhoud van sedumdaken is in de basis hetzelfde, al hebben daken met hogere beplanting wel iets meer aandacht nodig. Laat je hierdoor niet afschrikken! Met enkel wat liefde en tijd houd ook jij je groendak in top conditie!

Doe je dit 2 á 3 keer per jaar, voor ongeveer 15 a 30 minuten en je dak ligt er het hele jaar goed bij. Valt mee toch?

Periode onderhoud groendak

  1. Voorjaar – april/mei | Preventief opkomend onkruid verwijderen | afvoer nalopen | bemesten
  2. Na de bloei – mei/juni |  Dor blad, takjes en onkruid verwijderen | wieden/maaien bij sedum/kruiden
  3. Najaar – september/oktober | Nalopen op onkruid | herfstblad verwijderen | evt. bemesten
Goed onderhouden sedumdak

Werkzaamheden onderhoud groendak

Het onderhoud van je groendak bestaat uit enkele basis onderdelen: onkruid verwijderen, waterafvoer controle, bemesting en bewatering.

Deze werkzaamheden zijn eenvoudig zelf uit te voeren én nemen niet veel tijd in beslag. Om direct antwoord te geven op je vraag – ja, je mag op je groendak lopen. De beplanting is sterk genoeg om dat op te vangen. Doe dit echter niet te vaak en ook niet wanneer de plantjes bevroren zijn om schade aan je groendak te voorkomen.

Onkruid & afwerking

Veelal bestaat het onkruid op groene daken uit grassen en zaailingen van planten en bomen. De groei hiervan begint in het voorjaar. Om te voorkomen dat dit uitzaait kan dit daarom het beste verwijderd worden vóór die tijd. Dit scheelt later een hoop werk! Graspollen kunnen handmatig uit de bodem getrokken worden. Het is niet erg als er per ongeluk een stukje sedum meekomt. Dit kan opnieuw tussen het substraat gedrukt worden en kan opnieuw wortelen.

Heb je te maken met hardnekkig onkruid? Verwijder het dan met tuingereedschap dat speciaal hiervoor is bedoeld, maar let op: steek je het gereedschap te diep in de grond, dan kun je de drainage-laag of dakbedekking beschadigen.

We adviseren om geen bestrijdingsmiddelen in te zetten. Dit kan namelijk de biodiversiteit aantasten. Schiet het onkruid sneller uit de grond dan dat je het kunt plukken, kies dan een biologisch middel. Gebruik dit alleen op het onkruid zelf en probeer zoveel mogelijk bij het sedum uit de buurt te blijven.

Onderhoud groene daken door de SedumSpecialist
Dode takjes op sedumdak

Dorre takjes van sedum/kruiden
en rood uitgeslagen sedum

Jonge graspol uit sedumdak

Jonge graspol met kluit vroeg verwijderd uit sedumdak

kale plekken sedumdak opvullen met substraat

Kale plekken opgevuld met nieuw substraat na sponsoring vogelnest

Jonge sedumplanten die woekeren in later toegevoegd daktuin substraat

Controleer je afvoer(en)

Overtollig water moet uiteindelijk wel weg kunnen. Controleer van tijd tot tijd de grindstroken en afvoeren op blad en slib voor een juiste afwatering.

Kruiden is meer onderhoud

Kruiden kunnen flink groeien. Zorg dat je deze niet te lang laat staan en dorre stengels weg haalt. Gebruik bijvoorbeeld een heggenschaar. Zo krijgt het sedum ook weer zonlicht.

Sedum/kruiden matten hebben meer onderhoud nodig

Bemesting & voeding

Sedum is van zichzelf een echte krachtpatser. De juiste bemesting geeft de plantjes nét dat extra beetje power! Het resultaat: een mooi en gezond groendak.
De beste periode om te bemesten is april / mei en september / oktober. Hiervoor kun je een Conditioner of Nutrition gebruiken.

We raden af om gebruik te maken van standaard te verkrijgen meststoffen. Deze zijn niet voor groendaken bedoeld. De samenstelling van de voedingsstof in onze eigen meststoffen zijn afgestemd op het sedum, de grassen en de kruiden. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat.

  • Geef nooit teveel mest, eerder iets te weinig en verdeel het goed. Voorkom zure grond.
  • Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid te verdelen meststof
  • Gebruik bij een net geplaatst sedumdak een conditioner als startmest

Tip: Heb je je groendak bemest, spoel dan altijd nog even je tegels en de dakrand schoon. De mestkorrels zouden namelijk kunnen leiden tot lichte schade.

Sedum in bloei geel van kleur

Bewatering & langdurige droogte

In tegenstelling tot andere planten, heeft sedum niet veel water nodig. Is er sprake van langdurige droogte, bijvoorbeeld 4 weken zonder goede regenbui, dan is het ook voor sedum nodig om water bij te geven.

Heb je een groendak aangelegd – of laten aanleggen – in een droge periode? In dat geval adviseren we om 3 dagen na de aanleg de plantjes flink water te geven. Bij een verzadigd sedumdak ontstaan er kleine plassen tussen de planten. Het is mogelijk om hier eventueel een druppelslang of bewateringssysteem voor te plaatsen.

  • Wanneer de kleur van sedum verandert in de kleur rood/paars, dan staan de plantjes in overlevingsmodus = bewateren
  • Start bij rood/paarse plantjes met 2x per week bewateren in de avond (geen zon). Kleurt het sedum weer groen dan is 1x per week voldoende
  • Geef sedum niet teveel water bij lange droogte.
  • Maak indien nodig foto’s om een periode van 1 a 2 weken te vergelijken

Let op! In de wintermaanden is deze kleur normaal. Je hoeft niks aan het dak te doen.

Rode kleur sedumplanten

Specifieke/uitzonderlijke gevallen

Mosvorming

Waar vocht is, is mos. En mos is niet goed voor een sedumdak. Verwijder het mos met een mesje, of in droge periodes met de hand. Zoek ook de oorzaak en bestrijd heftige mosvorming met kalk. Probeer dit selectief toe te passen!

Kale plekken (vogels)

In sedummatten zit kokosdraad verwerkt. Sommige vogels vinden deze draden fijn om in het voorjaar een nestje van te maken. Vind de kale plekken, knip het kokosdraad weg en vul de plekken op met substraat of grove tuinaarde.

Vogel op je sedumdak kale plekken